Hoe luchtdicht is uw gebouwschil?

Wij meten dit met een blowerdoortest

Een blowerdoortest brengt in kaart wat de luchtdichtheid in uw gebouwschil is.

De luchtdichtheid van de gebouwschil is belangrijk om warmteverliezen te voorkomen. Als de luchtdichtheid van de gebouwenschil niet in orde is heeft het isoleren van de woning ook geen zin!

Wat is de luchtdichtheid van uw gebouwschil?

Wij zoeken dit voor u uit

Interesse in een blowerdoortest?

Bel 030 202 73 79

24/7 telefonisch bereikbaar of vul het contactformulier in

Blowerdoortest

Wat is een blowerdoortest?

Luchtdichtheidsmeting, druktest of in het Engels blowerdoortest

Een blowerdoortest is een kwaliteitscontrole op de luchtdichtheid van uitgevoerde bouwwerken. Een luchtdichtheidsmeting wordt vaak gecombineerd met een infrarood-onderzoek.

Door middel van een ventilator wordt het gebouw in over- en onderdruk (Pa 50) gezet om te meten hoeveel lucht bij een bepaalde druk het gebouw verlaat en binnenkomt.

De graad van luchtdichtheid weerspiegelt de kwaliteit van een gebouw op het vlak van isolatie en infiltratie (onbedoelde ventilatie).

De introductie van BENG

Een nieuwe stap op weg naar een energie neutrale nieuwbouw

De introductie van BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) als opvolger van de EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) betekent een nieuwe stap op weg naar een energie neutrale nieuwbouw.

Vanaf 1 juli 2020 moet nieuwbouw in Nederland uit BENG bestaan. De huidige EPC-eisen worden daarmee vervangen. Waar de EPC nog één getal inhoudt, bevat BENG drie indicatoren om de energieprestatie mee uit te drukken. Dit zijn de energiebehoefte, het primair fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie. Er wordt dus niet langer meer alleen gekeken naar het energieverbruik.

De directe voordelen van een goede luchtdichtheid

Van invloed op EPC- en/of BENG eisen

Voorkomen
Het voorkomen van warmteverliezen

Besparen
Het besparen van energie

Verbeteren
Het verbeteren van het thermisch comfort

Tussentijdse controle

De blower tijdens de bouw van een nieuwe woning gebruiken als tussentijdse controle

Je kunt een bestaande woning testen met een blowerdoor zodat je verbeteringen kunt doorvoeren, of je kunt de blower tijdens de bouw van een nieuwe woning gebruiken als tussentijdse- en eindcontrole.

Door tussentijds een blowerdoortest uit te voeren kan de aannemer nog makkelijk verbeteringen doorvoeren. Vervolgens kun je nog een blowerdoortest doen om te controleren wat het effect van de verbeteringen zijn.

De indirecte voordelen van een goede luchtdichtheid

Van invloed op EPC- en/of BENG eisen

Verbeteren
Het verbeteren van de prestaties van het ventilatiesysteem

Verbeteren
Het verbeteren van het akoestisch comfort

Beperken
Beperken van het risico op condensatie in wanden;

Geluidsisolatie
Een betere geluidsisolatie

Hoe werkt een luchtdichtheidsmeting?

Luchtdichtheidsmeting wordt ook wel een blowerdoortest genoemd

Een blowerdoortest wordt gebruik om te meten hoe luchtdicht een gebouwschil is. De luchtdichtheid van de gebouwschil is belangrijk om warmteverliezen te voorkomen. Als de luchtdichtheid van de gebouwschil niet in orde is heeft het isoleren van de woning ook geen zin!

Energiezuinige gebouwen wil je dus altijd kierdicht bouwen, helaas is dit lang niet altijd vanzelfsprekend. Tijdens een luchtdichtheidsmeting wordt de ventilator (blower) in het deurkozijn geplaatst. Met deze ventilator kun je het huis op onder- of bovendruk zetten. De ventilator (blower) meet hoeveel lucht er nodig is om een bepaald drukverschil te krijgen, wat meteen ook aangeeft hoeveel lucht de gebouwschil doorlaat.

Blowerdoortest

Luchtlekkages in beeld brengen

Dit kunnen wij op verschillende manieren realiseren

Nadat is vastgesteld dat de gebouwschil van een huis last heeft van luchtlekkages, is het belangrijk om vast te stellen waar deze lekkages in de woning zitten.

Het gebouw wordt op onderdruk gezet waarna de specialist met een rookstaafje of een rookmachine langs de gevel gaat. De punten waar de rook naar binnen komt zijn de plekken waar de gevel slechte luchtdichting heeft.

Andersom kun je ook het gebouw op overdruk zetten en de woning (gebouw) vol met rook zetten. Waar de rook naar buiten treed zijn de plekken met slechte luchtdichting. De luchtlekkages kun je ook in beeld brengen door de blowerdoortest te combineren met thermografie (infraroodtechniek).

De infraroodtechniek maakt koudebruggen of lucht lekkages zichtbaar. U weet daardoor dus exact waar de koudebruggen zich bevinden. Hebben we het lek gevonden? Dan kunnen we u gericht advies geven voor vervolgstappen.

Snel, volledig, vakkundig en betrouwbaar

KMZ Lekdetectie

Meer weten over een blowerdoortest?
Informeer bij onze specialisten
Bel 030 202 73 79
of stuur een e-mail